Arvostelu: Netflixin 1899 – Runsaasti Jännitystä

1899 on jännittävä uusi tarjonta Netflixissä saksalaiselta ohjaajalta Baran bo Odarilta, joka loi ja ohjasi Darkin myös suoratoistopalveluun. Dark pyöri kolme kautta ja sitä pidettiin kriittisenä menestyksenä lähes kaikilla sarjan osa-alueilla.

Darkin tyydyttävästä lopputuloksesta on kulunut vain noin kaksi vuotta, ja Odar on palannut toisen, samansävyisen sarjan kanssa. Onko 1899 siis toinen hitti Netflixille? Kiivetään kyytiin ja lähdetään purjehtimaan, kun tutkimme, mitä Netflixin 1899:llä on tarjota.

[Varoitus: Spoilereita Netflixin 1899:stä on alla!].

Netflixin 1899 matkustaa valtameren yli

Sarja seuraa höyrylaiva Kerberoksen matkustajia, kun se kulkee Atlantin yli New Yorkiin. Neljä kuukautta aiemmin saman varustamon höyrylaiva Prometheus katosi mystisesti merellä. Odottamatta Kerberos alkaa vastaanottaa lähetystä Prometheus-alukselta.

Lähetys on vain joukko koordinaatteja, jotka toistuvat yhä uudelleen ja uudelleen. Kerberosin kapteeni päättää kiertää uusiin koordinaatteihin etsimään eloonjääneitä. Mutta kun he saapuvat, Prometheus on tyhjä. Silloin asiat muuttuvat todella oudoiksi.

Jännitys on oikea sana.

Baran bo Odar asettaa katsojalle ruuvit jo varhain ja vain kiristää niitä yhä tiukemmin sarjan edetessä. On useita pieniä asioita, jotka tuntuvat olevan pielessä, aina tavasta, jolla ihmiset reagoivat toistuviin kuvioihin, numeroihin ja muotoihin, aavemaiseen taustaviuluihin ja musiikkiin, jotka pitävät sinut jatkuvasti hermostuneena.

Todella mestarillista on se, että Baran bo Odar ei imuroi mitään tästä jännityksestä pois halvoilla hyppykauhuilla. Hän vain pitää jännityksen koko ajan 11:ssä.

Netflixin 1899-miehistö

LtR: Emily Beecham, Isaak Dentler, Andreas Pietschmann, Niklas Maienschein, Tino Mewes. 1899 (Netflix).
Pieniä vihjeitä suuremmasta mysteeristä on ripoteltu kuin leivänmuruja eri jaksoihin, mutta se ei riitä rakentamaan kokonaiskuvaa siitä, mistä on kyse. Sarjan esitystavassa on hyvin Shutter Island -henkinen tunnelma.

Päähenkilö Maura (Emily Beecham) on Kerberoksella toivoen löytävänsä tietoa Prometheuksesta ja veljestään, jonka hän uskoo olleen aluksella ja jolla oli tärkeää kerrottavaa. Hän tutkii yhdessä kapteeni Eyk Larsenin (Andreas Pietschmann) kanssa Prometheus-alusta, kun se löytyy.

Mitä enemmän he kuitenkin saavat selville, sitä vähemmän he ymmärtävät. Ja heidän on pakko ymmärtää, sillä se, mitä Prometheuksella tapahtui, ei ole vielä ohi, ja seuraavaksi se on tulossa Kerberoksen kimppuun. Totuuden selvittäminen voi olla heidän ainoa keinonsa selviytyä.

Useita säikeitä ja paljon salaisuuksia vuonna 1899.

Mauralla on paljon salaisuuksia, joita hän piilottelee. Niin myös kapteeni Larsenilla. Mutta käy ilmi, että kaikki Kerberoksella salailevat jotain. He kaikki pakenevat jotakin tai juoksevat jotakin kohti. Ja joku on selvästi manipuloinut heidän läsnäoloaan Kerberoksella.

1899:ssä on myös paljon erilaisia hahmoja, jotka on pidettävä selvillä. Seurattavia tärkeitä hahmoja on peräti 15, ehkä jopa enemmänkin, riippuen siitä, kenet lasketaan tärkeäksi. Jokaisella näistä henkilöistä on monimutkainen taustatarina, joka paljastuu vähän kerrallaan tarinan edetessä.

Monet heistä liittyvät toisiinsa enemmän kuin miltä aluksi näyttää. Näistä yhteyksistä tulee tärkeitä tapahtumien edetessä, mutta miksi juuri nämä ihmiset on saatettu yhteen, jää hämärän peittoon.

Monenlaiset kielet luovat autenttisen tunnelman

Yksi todella mielenkiintoinen (minusta) mutta mahdollisesti vastenmielinen (joillekin) seikka on vuoden 1899 aikana puhuttujen kielten valtava kirjo. En ehkä ole 100-prosenttisesti oikeassa, mutta uskon, että englantia, ranskaa, saksaa, hollantia, espanjaa, japania ja kiinaa puhutaan.

Saattaa olla muitakin, mutta koska en puhu kovin montaa kieltä, en voi olla varma. Kaikki nämä eri kielet on tekstitetty niille, jotka eivät puhu seitsemää tai useampaa kieltä. Se antoi ohjelmalle hyvin aidon tunnelman. Englanninkieliset ovat loppujen lopuksi tottuneet katsomaan sarjoja, joissa kaikki ei-englanninkieliset hahmot puhuvat silti englantia, vaikka kaikki kohtauksessa esiintyvät henkilöt olisivat ESL-opiskelijoita.

Netflixin 1899:n näyttelijät

LtR: Jonas Bloquet, Mathilde Ollivier, Rosalie Craig, José Pimentão, Miguel Bernardeau, Gabby Wong, Isabella Wei. 1899 (Netflix).
Tämä oli erityisen koskettava valinta, sillä Kerberos on Atlantin ylittävä höyrylaiva, joka on täynnä siirtolaisia vuonna 1899. Suurin osa matkustajista ei olisi puhunut englantia. Se loi uskottavamman maailman, kun ihmiset keskustelivat omalla kielellään. Se aiheutti myös enemmän jännitteitä hahmojen välille, kun eri ryhmät eivät ymmärrä toisiaan ja joutuvat turvautumaan kasvojen ilmeisiin ja käsimerkeisiin yrittäessään kommunikoida toivoen, että viesti menee perille.

Kaikki nämä erilaiset ihmiset, jotka piilottelevat erilaisia salaisuuksia eivätkä ymmärrä toisiaan, heitetään siis yhteen suljetussa ympäristössä, jossa jännitys kasvaa jatkuvasti eikä pakotietä ole. Asiat kärjistyvät

Leave a Comment